BLACK WEEK ZBLIŻA SIĘ WIELKIMI KROKAMI! ROZKRĘCAMY PROMOCJE!
Darmowa dostawa od 249,00 PLN

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Poznajcie magię "dzikusów"!

2020-07-23
Poznajcie magię "dzikusów"!

Od jakiegoś czasu piwa fermentacji dzikiej i spontanicznej przeżywają swój renesans pojawiając się na rynku w wielu różnych formach i wydaniach - zarówno tych klasycznych jak i mniej oczywistych i nowoczesnych (jak IPA czy też Stout). Na czym polega ich fenomen? Aby spróbować to zrozumieć, warto wyruszyć w podróż do rejonów Brukseli i cofnąć się w czasie do początków produkcji tradycyjnych dla tego miejsca piw w stylu lambik.

Są to piwa fermentacji spontanicznej szeroko znane i cenione na całym świecie dzięki niezwykle kompleksowemu i złożonemu bukietowi aromatycznemu. Zawdzięczają go zaszczepianym z powietrza drożdżom oraz bakteriom biorącym udział w procesie fermentacji charakterystycznym dla rejonu Payottenland. I choć technologia ich produkcji uległa z czasem ulepszeniom, to do tej pory piwa nazywane lambikami produkowane mogą być jedynie w tej okolicy. Piwowarzy na całym świecie nieustannie podejmują jednak próby odtworzenia procesu ich produkcji, używając w większości przypadków blendów złożonych z bakterii i drożdży odwzorowujących belgijską mikroflorę i tworząc różnego rodzaju style piwne określane mianem "dzikich". Charakteryzują się one nutami octowymi, aromatem stajni, końskiej derki, i szeroko pojętego "funky", których opis dla osób raczkujących w piwnych tematach zadziałać może zdecydowanie mniej niż bardziej zachęcająco.

Na czym polega więc dzika magia? Na magii właśnie! Piwa dzikie, nie tylko lambiki są w gruncie rzeczy niesamowicie złożoną mieszanką związków chemicznych produkowanych i wprowadzanych przez bakterie, drożdże i inne surowce wykorzystywane przy ich produkcji, nieustannie wchodzące ze sobą w interakcje zmieniając profil piwa wraz z upływającym czasem i tworząc zupełnie nowe połączenia smakowe i aromatyczne. Ich degustacja za każdym razem zawiera więc w sobie elementy sensorycznej niespodzianki, a nie oszukujmy się - kto z nas nie lubi niespodzianek?

Jeśli macie ochotę zaznajomić się ze światem piw dzikich i dać się sensorycznie zaskoczyć, nasz #ESklep połączy Was z topowymi producentami piw z kategorii #dzikie, takimi jak: Loverbeer Lost Abbey Little Earth Project Ca Del Brado Lindheim Wild Creatures oraz nasz rodzimy Browar Stu Mostów! Szukać możecie ich na stronie: https://bit.ly/PiwaDzikie Ps. Jako, że są to piwa niepasteryzowane, o aromacie i smaku ewoluującym wraz z upływającym czasem, polecamy Wam przeprowadzenie dzikiego eksperymentu sensorycznego i zakup kilku butelek danego piwa oraz otworzenie ich w różnych odstępach czasowych i zaobserwowania różnic pomiędzy każdą z degustacji.

To jest właśnie prawdziwa MAGIA DZIKUSÓW!

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 9089 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-15
Szybka i dobrze zabezpieczona przesyłka!
2024-11-15
Szybko i sprawnie. Towar bardzo dobrze zabezpieczony.
pixel