Dodaj produkty podając kody
Po co przelewać piwo do szkła?
Piwna rewolucja w Polsce przebiegała równolegle na kilku poziomach. Prócz wspaniałego wzrostu jakości i różnorodności piw pojawiających się na rynku dzięki znanym, i nowopowstającym browarom zyskaliśmy coś jeszcze- wyższą świadomość konsumencką. Zdaliśmy sobie sprawę, jak bardzo jakość i dobór składników wpływa na piwo, w efekcie pozwalając na większą radość w trakcie eksploracji nowego świata smaków, jaki się przed nami otwiera.
Jak robić coś dobrze, to znaczy: kompleksowo. Mnogość i różnorodność stylów okazała się świetną motywacją do pełnego odbioru piwnych doświadczeń, a żeby było to możliwe, zaczęliśmy doceniać przelewanie różnych rodzajów piwa do przeznaczonych im typów szkła. Na co w takim razie możemy zwrócić uwagę, by naprawdę uważnie oddać się degustacji konkretnego piwa?
Pienistość
Piana jest czymś, co nadaje piwu jego niepowtarzalny charakter. Im jest bardziej nasycone CO2 tym większa będzie ilość piany, co jednak nie gwarantuje jej trwałości. Przy ocenie piany pod uwagę brane są następujące kryteria: barwa, bujność (czy jest wysoka czy niska), stabilność (czyli jak długo utrzymuje się i w jakiej postaci – czy redukuje się do zera, czy pozostaje w postaci kożuszka), faktura (z jakiej wielkości pęcherzyków się składa, czy tworzy na górze koronę, czy jest poszarpana), czy oblepia szkło (lacing, koronkowanie).
Barwa
Ocena barwy i klarowności powinna odbywać się przy dobrym oświetleniu, pomocne bywa użycie białej kartki jako tła.Gdyby ułożyć kolorystykę piwa w skala barwy, prezentowałaby się tak: jasno-żółta, słomkowa, jasno-złota, złota, jasno-bursztynowa, bursztynowa, ciemno-bursztynowa, rubinowa, miedziana, jasno brązowa, ciemnobrązowa, ciemna, czarna.
Aromaty
Za sprawą węchu jesteśmy w stanie odebrać średnio od 4000 do 10000 związków zapachowych, noszących nazwę aromatów. Są to lotne związki chemiczne, docierające do nas wraz z wdychanym powietrzem. Proces ten odbywać się może zarówno za pośrednictwem nosa, jak i przy pomocy ust (podczas żucia język i podniebienie podbijają powietrze w stronę receptorów węchowych przez gardło) i to właśnie dzięki tym receptorom, w trakcie konsumpcji doświadczamy tak różnorodnych wrażeń smakowych, znacznie wykraczających poza ramy pięciu podstawowych smaków.
Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, aby zapach piwa odebrać najintensywniej:
- weź mocniejsze wdechy bezpośrednio nad szklanką, co umożliwi wychwycenie delikatniejszych nut zapachowych
- przykryj szklankę dłonią i delikatnie pomieszaj, wydobędzie to głębiej ukryte aromaty
- ruszaj szkłem w taki sposób, aby wprawić płyn w ruch obrotowy, co umożliwia wydobycie aromatów
- przechyl szklankę tak, by płyn znajdował się pod kątem, a następnie delikatne wdychanie w dwóch miejscach -> bliżej wylotu szklanki i głębiej, wewnątrz, może pozwolić na wychwycenie drobnych różnic, niuansów aromatu.
Jeśli macie ochotę sprawdzić się w roli degustatorów-amatorów na początek polecamy przetestowanie kilku piw w odmiennych stylach. Owsiany stout z Browaru Stu Mostów, podwójnie chmielona IPA uwarzone przez piwowarów Browaru Nepomucen czy zmętnione pszeniczne Kingpina będą się znacznie różnić od siebie w każdym aspekcie. Chyba nie musimy już dodawać, gdzie najlepiej zaopatrzyć się w powyższe propozycje… ;)