Dodaj produkty podając kody
Cantillon, czyli 120 lat tradycji zamknięte w butelce
Niedawno rozmawialiśmy o czarodziejstwie dzikich piw, a ich niezwykła historia rozpoczyna się w samym sercu Brukseli. Browar Cantillon stanowi żywą tradycję w warzeniu tego wyjątkowego stylu piwa, ponieważ już czwarte pokolenie piwowarów z tej rodziny pilnuje, by unikalne i niepowtarzalne receptury przetrwały przez wieki. Tak, przeczytaliście dobrze - mówimy tu o wiekach! Cantillon zachwyca świat piwem już od 120 lat.
Jaki jest sekret niezmiennie rosnącej popularności tego miejsca? Zatrzymajmy się na chwilę nad samym procesem produkcji. W tradycyjnym piwie lambic, zacier składa się w ⅔ z jęczmienia słodowego i w ⅓ z niesłodowanej pszenicy. Następnie spontanicznie fermentuje w otwartych kadziach na strychu, by przez kolejne miesiące dojrzewać w dębowych lub kasztanowych beczkach. Kolejnym krokiem jest staranne mieszanie piw z różnych partii i lat, a następnie butelkowanie ich w odpowiednich proporcjach rok przed wprowadzeniem na rynek.
Warto podkreślić rolę spontanicznej fermentacji w tym procesie - to dzięki niej możemy odkryć ten niezwykle złożony bukiet aromatyczny. Ten specyficzny proces jest rezultatem dzikich drożdży i bakterii, zbierających się z otaczającego powietrza, co jest charakterystyczne dla regionu Payottenland w Flandrii.
Jeśli chcecie poszerzyć swoje doświadczenia smakowe związane z lambicami, możecie spróbować odmiany połączonej z owocami. Niemniej jednak nie spodziewajcie się dominującej słodyczy. Belgijskie lambiki owocowe są wytrawne i lekko cierpkie, ponieważ jedynym źródłem cukru są świeże owoce (wrzucane do kadzi razem z pestkami!).
Ducha minionych czasów można poczuć nie tylko w smaku piw Cantillon, lecz także podczas odwiedzania muzeum browarnictwa Cantillon. Jak sami określają, to niczym wehikuł czasu, w którym wszystko pozostaje takie samo jak w 1900 roku. Wciąż można tam zobaczyć beczki, w których piwa dojrzewały na samym początku istnienia tego niezwykłego miejsca.
A w naszym internetowym sklepie oferujemy cztery wybitne piwa prosto z kultowego i pełnego tradycji browaru Brasserie Cantillon. Dajcie się ponieść w fascynujący świat lambiców!