Dodaj produkty podając kody
Cydry i perry rzemieślnicze
( ilość produktów: 26 )- 1
- 2
Cydr, lub inaczej jabłecznik, to napój alkoholowy wytworzony na bazie przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek i niedoprawiany cukrem, o wyglądzie od mętnego po klarowny i zawartości alkoholu wynoszącej typowo 1,2–8,5%. Odznacza się świeżym aromatem, lekko słodkawym, a jego kwaskowo-orzeźwiający smak dobrze gasi pragnienie.
Wśród cydrów wyróżnić można dwie podstawowe grupy, z których jedna z nich tak naprawdę nosi osobną nazwę - perry. Perry to napój uzyskiwany w podobny sposób do cydru i o podobnej charakterystyce, do którego wytworzenia wykorzystano jednak nie jabłka, a gruszki.
Cydry i perry kraftowe bardzo rzadko nasycane są dodatkowo gazem (choć oczywiście i takie się zdarzają), a występujące w części z nich - konkretnie, w cydrach musujących - delikatne bąbelki są efektem naturalnego procesu fermentacji.
Szczególną popularnością cieszą się w ostatnich latach cydry wymrażane, znane też jako cydry lodowe. Są to zazwyczaj - choć nie zawsze! - niemusujące cydry i perry, z których poprzez proces wymrażania usunięta została część wody. Taki zabieg sprawia, że poddany mu trunek nabiera nieco gęstszej konsystencji i dodatkowej mocy - cydr lodowy charakteryzuje się wyraźnie wyższą zawartością alkoholu, niż jego bardziej klasyczny odpowiednik.