Historia piw w stylu lambic rozpoczyna się w Belgii. Poznajcie historię browaru Cantillon, który już od 120 lat korzysta z tych samych rezeptur, by cieszyć kolejne pokolenia smakiem tradycji.
Odkryjcie meandry brytyjskiej historii piwowarskiej i dajcie się piwnie połączyć ze współczesnymi jej przedstawicielami - browarem Verdant i Cloudwater!
Poznajcie historię tradycyjnych Gueze, które przyjechały do nas prosto ze zlokalizowanego w belgijskim Beersel browaru 3 Fonteinen!
Ciemne, gęste i aromatyczne - to właśnie za to kochamy portery! Z okazji przypadającego na 21 stycznia święta ich bałtyckiej wersji (nazywanej potocznie Piwowarskim Skarbem Polski), postanowiliśmy nieco bliżej przyjrzeć się historii tego stylu!
Smak – jasne. Barwa i piana – bez dwóch zdań. Ale w piwie rzemieślniczym, poza samą zawartością, liczy się też jej opakowanie, z jak najbardziej odjechaną etykietą na czele.
"Piwo jest jak hip-hop" powiedział Jimmy Carbone, prowadzący podcast Beer Sessions Radio. - Musisz wchodzić w kolaboracje, musisz zadbać o gościa specjalnego. Jeśli chcesz wypłynąć, jeśli chcesz przykuć uwagę, powinieneś zaprzyjaźnić się z właściwymi ludźmi, zaprosić ich do swojego browaru, spędzić z nimi trochę czasu, zrobić kilka zdjęć, opowiedzieć o wszystkim swoim klientom... Sprawisz tym, że ludzie zaczną ekscytować się tym, co robisz.
Jeśli amerykański sen istnieje, to historia Other Half jest jego ucieleśnieniem. W ciągu zaledwie kilku lat maleńki browar z nowojorskiego Brooklynu stał się punktem odniesienia dla browarów rzemieślniczych z całego świata.
Przed Wami najbardziej ekscytująca część naszego piwnego poradnika - degustacja!
Skoro już wiemy, po co przelewać piwo do szkła, czas przyjrzeć się jego rodzajom!
Przelewać, czy nie przelewać? Ten dylemat towarzyszy nam od zawsze, ale dziś postanowiliśmy się z nim zmierzyć i znaleźć rozwiązanie.
Już niebawem, bo 21 listopada będziemy mieli okazję spotkać się wspólnie #online w ramach jesiennej edycji Beer Geek Madness | Black & Sour! Jest to więc ostatni moment na wyposażenie się w przygotowane na tę okazję pakiety degustacyjne - zapraszamy do zapoznania z ich składem!
5 listopada obchodzić będziemy International Stout Day - jest to więc najwyższa pora, aby zadbać o odpowiednie zapasy na ten dzień! Wszystkich obeznanych w stoutowej materii zapraszamy od razu do zakładki #Stout i piwne zakupy. Jeśli natomiast potrzebujecie odrobiny pomocy w rozeznaniu stoutowych możliwości, to koniecznie kliknijcie przycisk "Czytaj więcej"!