Piwo tylko dla barbarzyńców? Tak uważała większość Greków i Rzymian, ale i im zdarzało się przedkładać „pospolity” napitek nad wychwalane w pieśniach wino.
Imperium Sumerów w końcu legło w gruzach, ale powszechnie cenione piwo warzono oczywiście dalej. Godnymi następcami Sumeryjczyków na tym polu okazali się Babilończycy.
Martin Luther raz powiedział: "Bóg sam dał ludziom dwie formy odżywcze w postaci ziarna – piwo i chleb. Ci, którzy nie piją piwa, nie mają do picia nic”. Z tym stwierdzeniem nie sposób się kłócić. Piwo od lat było czymś więcej niż tylko trunkiem spożywanym w barach w piątkowy wieczór z grupą znajomych. Czy zastanawialiście się kiedyś jakie były jego początki?
Piw o niskiej zawartości alkoholu nie wymyślili spryciarze od marketingu, chcący wcisnąć nam kolejny niepotrzebny produkt. Tego typu napoje są znane i cenione co najmniej od czasów starożytnych. Nie tylko dlatego – ale, umówmy się, przede wszystkim dlatego – że pozwalają przetrwać upalny dzień na lekkim rauszu. Z klasą.
Wielu z Was przynajmniej raz życiu spróbowało samodzielnie uwarzyć piwo. Jeszcze więcej ma wśród swoich znajomych kogoś, kto warzy piwo w domu regularnie i równie regularnie raczy Was efektami swojej pracy, co, niestety, nie zawsze jest przyjemne.
Jeśli uważasz, że piwo bezalkoholowe to chwilowa moda, hipsterski wymysł i bluźnierstwo przeciw browarniczej tradycji, z przyjemnością wyprowadzimy Cię z błędu.
Niszowe? Trudno tak nazwać imprezy, przez które przewijają się dziesiątki tysięcy ludzi. I wcale nie przyciągają ich nazwy popularnych zespołów czy nazwiska wielkich gwiazd kina – tylko dobre piwo.
American dream – idea tak mocno pokiereszowana przez rzeczywistość, że przestali w nią wierzyć nawet sami Amerykanie. Na szczęście nie wszyscy. Amerykański sen wciąż potrafi się ziścić dzięki pasji i ciężkiej pracy kochających dobre piwo browarników.
Cydrownia Zapiain Sagardoa, wywodząca się z Kraju Basków, ma niezwykle fascynującą historię sięgającą XVI wieku. To właśnie w tamtym okresie pochodzą pierwsze dokumenty świadczące o sprzedaży pierwszego sadu jabłoniowego w rodzinie Zapiain. Od tamtego czasu cydr, będący efektem wielowiekowego doskonalenia receptur, stał się dostępny na naszej stronie internetowej, w naszym e-sklepie.
Starożytna tradycja i fascynujący rozwój piw kwaśnych, które przez wieki pozostawały zagadką dla piwowarów, otwierają przed nami niezwykły świat smaku i różnorodności. Dziś możemy cieszyć się owocami ich eksperymentów, w postaci różnorodnych piw kwaśnych oferowanych przez browary rzemieślnicze na całym świecie.
Piwa chmielowe od lat nie tracą na popularności i podbijają rynek piwa rzemieślniczego. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś jak to się stało, że chmiel trafił do piwa i stał się jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych przy jego produkcji?
W ostatnim czasie wzrastające zainteresowanie produktami ekologicznymi i organicznymi spowodowało znaczny wzrost świadomości konsumentów. Coraz więcej osób świadomie sięga po produkty wytwarzane naturalnymi, tradycyjnymi metodami. W rezultacie na rynku zauważamy coraz większą dostępność win naturalnych, organicznych i intrygująco biodynamicznych.